OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ /GDPR/

Obec Loukov (dále jen Obec) zpracovává osobní údaje a další informace týkající se subjektů osobních údajů (občanů) v rámci samostatné a přenesené působnosti. Většina osobních údajů je zpracovávána na základě povinností, uložených zvláštními zákony. Na taková zpracování osobních údajů o subjektech údajů se nevztahuje povinnost získat souhlas těchto osob. Pokud jsou některé osobní údaje zpracovávány mimo zákonnou povinnost, pak taková zpracování podléhají souhlasu subjektu údajů.

Obec zpracovává osobní údaje subjektu údajů podle účelů zpracování v souladu s platnou legislativou pro ochranu osobních údajů, tj. zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, dále pak od 25.5.2018 v souladu s Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 (dále Nařízení č. 2016/679).

V souladu s Nařízením č. 2016/679 zpřístupňuje Obec informace o účelu zpracování, kategoriích osobních údajů, kategoriích příjemců, kategoriích subjektu údajů a době uschování osobních údajů zpracovávaných obecním úřadem Loukov.

Obec, jako správce a zpracovatel osobních údajů, má odpovědnost za jakékoliv zpracování osobních údajů a na základě posouzení pravděpodobných a závažných rizik daného zpracování zavedlo vhodná a účinná technická a organizační opatření k zajištění ochrany osobních údajů.

Obec z titulu správce osobních údajů v souladu s ustanovením čl. 37 GDPR jmenuje pověřence pro ochranu osobních údajů.

POVĚŘENEC pro ochranu osobních údajů
Bc. Jaromír Gadas,
Fryčajova 888, 76861 Bystřice pod Hostýnem (vchod vedle SD Sušil)
tel: 608460766, 735082385
email: gadas@podhostynsko.cz

Poučení subjektu údajů:

Subjekt osobních údajů má v souladu s Obecným nařízením o ochraně osobních údajů (GDPR) tyto práva:

– svůj souhlas kdykoliv odvolat písemným sdělením, předaným pověřenci pro ochranu osobních údajů,
– požadovat umožnění přístupu k osobním údajům týkajícím se subjektu údajů,
– požadovat opravu nepřesných osobních údajů (v případě, že osobní údaje zpracovávané u Správce jsou nepřesné),
– uplatnit právo vznést námitku proti zpracování osobních údajů,
– uplatnit právo na přenositelnost osobních údajů,
– požadovat vymazání osobních údajů, popř. požadovat omezení jejich zpracování,
– podat stížnost u dozorového úřadu.

Více informací o právech subjektů údajů: https://www.uoou.cz/6-prava-subjektu-udaju/d-27276/p1=4744

Dne 25.05.2018 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (obecné nařízení o ochraně osobních údajů), které je přímo použitelné ve všech členských státech EU (bývá označováno zkratkou GDPR z anglického názvu nařízení General Data Protection Regulation).

Osobními údaji jsou veškeré informace o identifikované nebo identifikovatelné fyzické osobě („subjekt údajů“); identifikovatelnou fyzickou osobou je fyzická osoba, kterou lze přímo či nepřímo identifikovat, zejména odkazem na určitý identifikátor, například jméno, identifikační číslo, lokační údaje, síťový identifikátor nebo na jeden či více zvláštních prvků fyzické, fyziologické, genetické, psychické, ekonomické, kulturní nebo společenské identity této fyzické osoby.

Zpracováním je jakákoliv operace nebo soubor operací s osobními údaji nebo soubory osobních údajů, který je prováděn pomocí či bez pomoci automatizovaných postupů, jako je shromáždění, zaznamenání, uspořádání, strukturování, uložení, přizpůsobení nebo pozměnění, vyhledání, nahlédnutí, použití, zpřístupnění přenosem, šíření nebo jakékoliv jiné zpřístupnění, seřazení či zkombinování, omezení, výmaz nebo zničení.

ODKAZY:

Zpracování osobních údajů v obci

Informace o obecném nařízení o ochraně osobních údajů: https://www.uoou.cz/zakladni-prirucka-k-gdpr/ds-4744/p1=4744

Text obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR): http://www.privacy-regulation.eu/cs/index.htm